Fantastisch bezoek deltacommissaris aan Twente


29 augustus 2019 was de dag dat de deltacommissaris Glas een bezoek bracht aan Twente. Een dag waar we met trots op terugkijken.

Op het schoolplein van Pax Christischool in Overdinkel kreeg de commissaris een inrichting van een schoolplein met water te zien. Bijzonder is dat op het schoolplein een pomp staat, waaruit water via een goot, die een gekanaliseerde loop van de Dinkel verbeeldt, naar een échte ‘robuuste’ beek stroomt. „Daar kunnen de kinderen ook af en toe een nat pak halen. Helemaal niet erg. Ik wens alle scholen zo’n schoolplein toe”, zei de enthousiaste directeur Joost Damhuis. De beek, die momenteel droog staat, fungeert tevens als een retentiegebied (gebied om water vast te houden) bij extreme neerslag.

In Hengelo zag deltacommissaris Glas hoe er door samenwerking tussen waterschap, gemeente, woningcorporatie en aanwonenden een heel plan voor het opknappen van de Elsbeek vorm krijgt. Wethouder Mariska ten Heuw legde uit dat de beken in Hengelo vroeger weinig geliefd waren, omdat het eerder open riolen waren. Dat beeld is sterk veranderd, zeker sinds waterschap en gemeente er in investeren. „Het plan voor de Elsbeek moet leiden tot een groenblauw lint van water en natuur, door de stad, helemaal naar het centrum”, legde Ten Heuw uit.