Stankoverlast


Stankoverlast gaat vaak gepaard met vochtige omstandigheden. Door schimmels, ongedierte of rottingsprocessen kunnen nare luchtjes ontstaan die in sommige gevallen ook schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Stank kan meerdere oorzaken hebben en voorkomen op meerdere plekken in en rondom het huis: de kruipruimte, bij (natte) muren, lekke riolering of ongedierte.

Rioolproblemen: stank op straat of in huis

Een rioollek kunt u vaak herkennen door de bekende rioollucht. Als het rioolwater stijgt (door o.a. regenval) wordt de lucht door de verhoogde druk via scheurtjes of breuken naar buiten geduwd. Ook kan het zijn dat uw riolering verstopt zit of dat een zwanenhals niet goed werkt. U kunt proberen uw riolering te spoelen met warm water met soda. Werkt dit niet, dan kunt u een professional inschakelen.

Stank in kruipruimte of kelder

Uw kruipruimte of kelder kan gaan stinken, doordat het vochtige klimaat de ideale omstandigheden zijn voor schimmels en zwammen. Met name zwarte schimmel vormt een gevaar voor uw gezondheid en u wordt geadviseerd deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kunt u zelf of u kunt een expert inschakelen. U kunt schimmels voorkomen door de ruimte droog te maken en vervolgens goed te blijven ventileren.

Stinkende muren en vloeren

Door optrekkend vocht in uw muren kan ook schimmel ontstaan (en dus ook nare geurtjes). Vocht in uw muren kan er ook voor zorgen dat het behang of het stukwerk los laat of zelfs zorgen voor structurele schade. Vaak is dit niet te verhelpen door simpelweg een goede ventilatie. Laat het probleem daarom ook onderzoeken (en oplossen) door een specialist.

Ongedierte

Dood ongedierte kan tijdens vochtige perioden gaan rotten wat veel stank kan veroorzaken. Dood ongedierte kunt u laten lokaliseren en weg laten halen door experts. Indien u een geur ruikt die vergelijkbaar is met rotte eieren dan kan het zo zijn dat er waterstofsulfide vrijkomt met het rottingsproces. In hoge concentraties is deze gevaarlijk. Zorg in die gevallen voor zeer goede ventilatie, verlaat uw woning en neem contact op met bijvoorbeeld de brandweer of een ongediertebestrijder.