Gemeente Almelo stimuleert groene daken


Groene daken vormen een buffer voor regenwater, waardoor er minder regenwater in het riool belandt. De gemeente Almelo geeft subsidie om de aanleg van groene daken in de stad te stimuleren.

Groene daken zorgen voor een beter leefklimaat, een fraaier uitzicht en een betere luchtkwaliteit. Maar groene daken hebben meer voordelen. Ze vangen regenwater op, houden het vast en voeren het vertraagd af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Zeker in stenige gebieden in de stad helpen groene daken om wateroverlast tegen te gaan. Ook besparen ze energie en zorgen ze voor een aangenaam binnenklimaat in het gebouw. Daarom geeft de gemeente Almelo subsidie om het aanleggen van groene daken te stimuleren.

Voordelen groen dak op een rij

  • Dak langer houdbaarheid. Een groen dak beschermt een bitumen dakbedekking tegen zon en weersinvloeden.
  • Waterberging (vasthouden van water in bergingsgebieden). Een groen dak vangt het regenwater op en voert het langzaam af. Doordat het water deels geborgen wordt op het dak wordt het rioleringsstelsel ontlast en draagt het zo bij aan een geringere belasting van het systeem.
  • Meer groen, meer natuur. Een groen dak trekt vogels en insecten en zorgt voor meer natuur in de stad.
  • Isolatie. Een groen dak heeft een verkoelend effect. Doordat het groene dak vocht vasthoudt, blijft de ruimte eronder langer koel. De verdamping door de vegetatie onttrekt warmte aan het dak.
  • Gezondere lucht. Een groen dak filtert fijn stof uit de lucht en produceert zuurstof.
  • Stedelijke opwarming. Een groen dak is een effectieve maatregel om de omgevingstemperatuur in stedelijk gebied te reduceren. Tijdens de zomer is het in de stad soms 5 tot 7 graden warmer dan op het platteland.

Subsidie aanvragen

Een groen dak is een dak dat bedekt is met aarde en planten. Particulieren en bedrijven uit de gemeente Almelo die een groen dak willen laten aanleggen, kunnen rekenen op een gemeentelijke bijdrage van 15 euro per vierkante meter. Inwoners en ondernemers van de gemeente Almelo kunnen tot 27 februari 2016 subsidie aanvragen via de website van de gemeente Almelo.